Båt-Erik Andersson i Björksjönäs

12/12 1920 - 29/12 2014

Minnesord


Fabrikören av den berömda Stornäsbåten och mångkunnige Björksjönäsprofilen Erik Andersson fyllde 90 år den 12 december 2010 och jubilerade med frun Solveig samt många besökare hemma på gården i Björksjönäs.
Notera datorn i bakgrunden; Erik surfade på Internet redan 1995. Radioutrustningen i bakgrunden visar att Erik hänger med på vad som händer på radiobanden, särskilt på kortvågen. Han prenumererar även på ett antal vetenskapliga tidskrifter och följer med i vad som händer inom naturvetenskapen, särskilt inom astronomin, och är dessutom en mycket kunnig lokalhistoriker.


» Lokaltidningen Strömsund den 20 december 2010: artikel | bilder | Photo4u
- ur ÖP den 8 december 2006:

Erik har ett stort intresse för rymden - har skapat många konstverk om känt epos

Längst bak i Folkskolans Naturlära hittade skolpojken Erik Andersson, Björksjönäs, det som väckte intresset för rymden och astronomin. Det var på 1930-talet. Nu fyller han snart 86, intresset lever.

Erik Andersson, snart 86, skildrar i ett 20-tal reliefer författaren och nobelpristagaren Harry Martinssons rymdepos Aniara. Erik har hamrat fram konstverken ur två millimeter tjock svartplåt, bränt med syrgas och kokt linolja. De ljusa partierna har han tagit fram med hjälp av smärgelduk.

Erik följer Fuglesangs rymdäventyr och på väggarna hos honom och makan Solveig hänger Harry Martinssons rymdepos Aniara. Det som berättar hur jättefarkosten räddar 8 000 personer varje tur från jorden till Mars för att undkomma atombomber och miljökatastrof. Erik skildrar Aniara tills den tappar styrförmågan och försvinner ut ur solsystemet.
- Det började när ett gäng skådespelare från Malmö stadsteater dök upp en sommar för att hyra småstugor av oss. De blev upphetsade av mitt teleskop och observatorium och berättade att de höll på att studera in operan Aniara.
- Det tände gnistan och inspirationen hos mig, berättar Erik.
Han gick till sin smedja, plockade fram kulhammare och svartplåt. Ur plåten växte fantasibilder från rymdfärjan Aniara, reliefer, ett skapande som pågått i mer än 30 år. Även verkligheten har överskuggat alla hans förväntningar. Rymdteleskopet Hubble som sköts upp 1990, är nog det som betytt mest för astronomin och forskningen, anser han.
- Jag minns när jag stod och handslipade två tum tjocka råglas köpta på postorder från Clas Ohlson i Insjön. De blev linser i mitt första teleskop.


- ur ÖP den 16 oktober 2000:

Erik, 80 år, har byggt träbåtar i 52 år och har inga planer på att sluta

Andersson & Son Båtbyggeri har 52 år på nacken. Erik har varit med från starten på 1940-talet när det var ett sådant sug efter båtarna att de lämnade snickeriet innan färgen hunnit torka, och han bygger fortfarande omkring tio båtar varje år.

I 52 år har Erik Andersson från Björksjönäs byggt båtar i trä och än tänker han inte sluta. - Man måste ju ha något att göra, säger 80-åringen som knappt har en båt klar innan han börjar hyvla på kölen till nästa.

Erik tillhör numera en minoritet i Sverige. Det finns allt färre som bemästrar hantverket att göra en träbåt. Men så är inte heller efterfrågan så stor på just båtar i trä. Annat var det i mitten av 1900-talet när firman Andersson & Son Båtbyggeri bildades.
- Vi startade tillsammans, farsan och jag. Jag var 27 eller 28 år då, minns Erik.
- Det fanns inget jobb här i norr men vi hade lite skog och vi köpte först en cirkelsåg och sålde båtbräder till ett båtbyggeri i Rossön. Så kom vi på att vi skulle prova att göra båtar själva och det har ju gått bra, vi har levt på det sedan dess.
Han minns att det var ett "jäkla sug" efter båtarna. Far och son Andersson fick sälja så många som de bara kunde tillverka.
- När vi hade som störst efterfrågan hade vi fyra man anställda. Då var det trångt, säger Erik och ser sig om det lilla snickeriet han har på gården.
Fyra båtar per vecka lämnade båtbyggarnas händer och Anderssons gård. - Det var så bråttom så folk for med dem innan färgen hade torkat. - Nu tar jag det inte lika hett, säger Erik och ler.

Han beskriver båtarna som en hobby.
- Man måste ju ha något att göra. Så håller man sig kryare också.
I hobbyn ingår att snickra vedkorgar, gunghästar och lite annat smått och gott. Fortfarande är det ändå båtarna som ligger Erik varmast om hjärtat. han tillverkar omkring tio båtar i olika storlekar per år. Även om plast- och aluminiumbåtar dominerar försäljningen i dag så finns det fortfarande de som vill ha en äkta träbåt.
Erik vet vad båtarna signerade Andersson har för fördel.
- De är lite runda i botten så att de inte ska vara så tunga och ro. Det är bra för dem som vill fiska.Björksjönäs Observatorium

Byn Björksjönäs ligger c:a 35 km norr om Strömsund i Strömsunds kommun, 1 km från Europaväg 45 - "Inlandsvägen" mot Hoting. Observatoriet byggdes av amatörastronomen Erik Andersson under 1970-talet.

Observatoriet med utsikt över Skirsjön till vänster,
arbetsrum till vänster, på taket observationsterrass.
Teleskophuset.
Kupolen roteras med yttre och inre handtag.
Teleskopet: Meade Starfinder Equatorial 8:
Newtonreflektor med spegeldiameter 8 tum/20 cm.
Erik Andersson vid sitt observatorium tillsammans med en intresserad granne.